Aromatherapie & Hypnotherapie 

Hypnotherapie en Aromatherapie hebben veel gemeen. Beide werken namelijk in op je limbische systeem.  Het limbisch systeem van ons brein is ons emotionele brein. Het reguleert onder andere fundamentele emoties zoals woede, genot en angst. Daarnaast regelt het driften zoals de zorg voor kinderen, seks, honger en dominantie. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen binden en omgaan met emoties van onszelf en een ander. Ook herinneringen met bijbehorende emoties worden opgeslagen in het limbisch systeem. Eén van de fundamentele taken van het emotionele brein is negatieve gevoelens en pijn vermijden of onderdrukken. 

Het reptielenbrein richt zich op drie zaken: hoe kom ik aan eten? Met wie kan ik paren? Voor wie ben ik een prooi? De zintuigen geven signalen door of er gevaar is, of een partner geschikt is, maar ook bijvoorbeeld of iets eetbaar is. Slaap, hartslag, ademhaling maar ook reuk zit opgeborgen in het reptielenbrein. Onze olfactorische receptoren, het feitelijke reukzintuig, zitten boven in onze neusholte. Deze transformeren geuren in neuronen die we ook wel signalen noemen. Deze signalen vertalen onze hersenen vervolgens naar een waarneming die ons lichaam al dan niet in actie zet. Het reukorgaan is dan ook het belangrijkste zintuig. Denk maar aan brand of bedorven eten. De geur vertelt ons wat te doen. 

Dit is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onze emotionele reactie op onze omgeving. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen, maar ook werkelijk beleefd. Vroeger werd dit deel van de hersenen ook wel reukhersenen genoemd. Het oudste deel van je brein, waar emoties en geuren zich met elkaar kunnen verbinden.

Het limbisch systeem wordt ook weleens  “de emotionele hersenen” genoemd. Het limbisch systeem ligt aan het einde van de hersenstam. Dit systeem is verantwoordelijk voor al onze emoties en de uiterlijke (lichamelijke) reacties hiervan. Het is één van de oudste delen van het brein. Alle informatie vanuit de zintuigen (waaronder pijn) van buiten en binnen het lichaam, wordt hier gefilterd, beoordeeld en opgeslagen. Zo kunnen geuren mooie beelden en herinneringen naar boven brengen, maar ook gekoppeld zijn aan nare dingen of pijn. Door de juiste geneeskrachtige geuren te vinden die bij jou passen, kan je op deze wijze, jouw zelfhelende krachten activeren. Zo kan je bijvoorbeeld nare ontstekingscellen die pijn veroorzaken wegjagen met geuren waar ze een hekel aan hebben. Of je kan nare emoties die gekoppeld zijn aan pijnpaden op deze wijze losmaken en vervangen door fijne die de pijn doen verdwijnen. 

Geuren blijken niet alleen het humeur, maar ook de pijnsensatie te beïnvloeden. Vrouwen voelen minder pijn wanneer zij een lekkere geur ruiken, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Quebec in Canada. Twintig mannen en twintig vrouwen stopten hun hand zo lang mogelijk in water dat zo heet was dat het pijn deed. Tegelijkertijd roken zij verschillende geuren. Bij een lekkere geur zoals amandelextract hadden de vrouwen significant minder pijn. Door vieze geuren zoals azijn hadden zij juist iets meer pijn. Bij de mannen was er geen relatie tussen de geuren en de pijn die zij voelden. De geuren beïnvloedden ook het humeur van zowel de mannen als de vrouwen. Vergeleken met een neutrale geur voelden de vrijwilligers zich beter wanneer ze een lekkere geur roken en was hun humeur slechter wanner ze een vieze geur roken. Het effect van geur op de emotie kan de verminderde pijn die de vrouwen voelden echter niet verklaren. In dat geval zouden ook mannen minder pijn moeten voelen wanneer ze een lekkere geur ruiken.

Marchand S, Arsenault P. Odors modulate pain perception. A gender-specific effect. Physiol Behav 2002;